Kostka s perníkovou hruškou a vanilkovou omáčkou

75 min.
30 min.
4
Potřebné suroviny:
  • 8 ks Kinder mléčný řez
  • 100 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
  • 1/2 sáčku ztužovače šlehačky
  • Cukr moučka
  • Na pošírované hrušky:
  • 4 střední hrušky
  • 300 g třtinového cukru
  • 300 ml sladšího bílého vína
  • voda
  • 1 ks skořice celé
  • Perník na strouhání
  • Moučkový cukr
  • Skořice mletá
  • Na vanilkovou omáčku:
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 žloutky
  • 30 g cukru krupice
Ostatní:
  • Vanilkovou omáčku je možné vytvořit i z pudinkového prášku, která je snazší na čas i výrobu.
Postup:

Na kostku použijeme vždy 2 řezy.

Vyšleháme si smetanu, ztužovač a dle chuti po vyšlehání osladíme moučkovým cukrem.

2 řezy spojíme cca stejně silnou vrstvou šlehačky, jako v mléčném řezu.

A necháme vychladit v chladničce.

Do kastrolku dáme třtinový cukr, víno a celou skořici. Uvedeme do varu.

Do rozvaru vložíme oloupané hrušky, které téměř rozřízneme až ke stopce, ale nedokrojíme, aby zůstaly spolu. Opatrně vykrojíme jadřinec a "bubáka".

Dolijeme vodou, aby hrušky byly celé ponořené. Vaříme na mírném ohni 20 minut a poté necháme hrušky v rozvaru zchladit.

Vanilkovou omáčku připravíme tak, že dáme vařit mléko a dužinu z vanilkového lusku.

Jakmile uvedeme do varu, odstavíme z ohně.

Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny a poté k nim za stálého míchání přiléváme teplé mléko.

Směs poté mícháme v hrnci, který vložíme do vroucí vodní lázně a mícháme do doby až vznikne hustý krém. Pozor, směs nesmí vařit! Necháme zchladit.

Nyní rozemeleme perník na strouhání, přidáme dle chuti trochu mleté skořice a moučkového cukru.

Na dezertní talíř nalijeme vanilkovou omáčku. Položíme vychlazenou kostku, o kterou opřeme pošírovanou hrušku obalenou v perníkové směsi.

Na ozdobu můžeme kostky i omáčku jemně posypat perníkovou směsí a ozdobit třeba borůvkami či jiným drobným ovocem.

Poté ihned podáváme.

Recepty od vás: