- 8 ks Kinder mléčný řez
- 100 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
- 1/2 sáčku ztužovače šlehačky
- Cukr moučka
- Na pošírované hrušky:
- 4 střední hrušky
- 300 g třtinového cukru
- 300 ml sladšího bílého vína
- voda
- 1 ks skořice celé
- Perník na strouhání
- Moučkový cukr
- Skořice mletá
- Na vanilkovou omáčku:
- 300 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 3 žloutky
- 30 g cukru krupice
- Vanilkovou omáčku je možné vytvořit i z pudinkového prášku, která je snazší na čas i výrobu.
Na kostku použijeme vždy 2 řezy.
Vyšleháme si smetanu, ztužovač a dle chuti po vyšlehání osladíme moučkovým cukrem.
2 řezy spojíme cca stejně silnou vrstvou šlehačky, jako v mléčném řezu.
A necháme vychladit v chladničce.
Do kastrolku dáme třtinový cukr, víno a celou skořici. Uvedeme do varu.
Do rozvaru vložíme oloupané hrušky, které téměř rozřízneme až ke stopce, ale nedokrojíme, aby zůstaly spolu. Opatrně vykrojíme jadřinec a "bubáka".
Dolijeme vodou, aby hrušky byly celé ponořené. Vaříme na mírném ohni 20 minut a poté necháme hrušky v rozvaru zchladit.
Vanilkovou omáčku připravíme tak, že dáme vařit mléko a dužinu z vanilkového lusku.
Jakmile uvedeme do varu, odstavíme z ohně.
Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny a poté k nim za stálého míchání přiléváme teplé mléko.
Směs poté mícháme v hrnci, který vložíme do vroucí vodní lázně a mícháme do doby až vznikne hustý krém. Pozor, směs nesmí vařit! Necháme zchladit.
Nyní rozemeleme perník na strouhání, přidáme dle chuti trochu mleté skořice a moučkového cukru.
Na dezertní talíř nalijeme vanilkovou omáčku. Položíme vychlazenou kostku, o kterou opřeme pošírovanou hrušku obalenou v perníkové směsi.
Na ozdobu můžeme kostky i omáčku jemně posypat perníkovou směsí a ozdobit třeba borůvkami či jiným drobným ovocem.
Poté ihned podáváme.